Travar: Slavoljub Stanojević

Slavoljub Stanojević

Kad se pomenu vesnici proleća najčešće se pomisli na visibabe, ljubičice i zumbule, a samo pravi ljubitelji prirode znaju da je i lekovita biljka zlatica ( Ceterach officinarum ) jedna od perjanica ovog najlepšeg godišnjeg doba. Niški travar Slavoljub Stanojević otkrio je još pre deset godina tajnu ove nežne lepotice, koja izgledom svojim cvetova podseća na ljubičicu.
 -Dugo su me mučili hemoroidi i moj život se pretvorio u svojevrsni pakao - priča Slavoljub. -Sasvim slučajno, čuo sam od prijatelja, da bi trebalo da pokušam sa zlaticom, koje ima u izobilju na livadama i u šumarcima Niške Banje. Obično raste pored ljubičica.

Reč je o višegodišnjoj biljci, koja je u narodu poznata još i kao zlatica sa kamena ili ledinjak, jer često može da se nadje na ledini izmedju kamenja. Doseže visinu i do  20 cm, karakterističnog je izgleda po usamljenom cvetu na vrhu stabljike, a cvetovi su zlatnožute boje i jajastog oblika.

U proleće i jesen sakuplja se koren, a cela biljka za vreme cvetanja. Biljka u korenu i stabljici sadrži fenolske heterozoide, etarsko ulje i saponin.

Zlatica može da se koristi za čišćenje krvi, pospešuje mokrenje i znojenje, pomaže u  lečenju oboljenja nervnog sistema i pluća. Izvanredni su i melemi načinjeni od ove biljke, kao i lekovite kupke. Travar Slavoljub koristi korenje u lečenju hemoroida, a do sada je izlečio više od 50 nevoljnika, koji su bolovali od ove bolesti.
-Mnogi godinama pate od hemoroida izazvanih najčešće nepravilnim načinom života. Reč je o proširenim krvnim sudovima na kraju debelog creva, koji popuštaju usled hroničnog zatvora, dugog sedenja, stalnog konzumiranja suve hrane, previše kafe, ili posle porodjaja.

Zlaticu godinama koristim za lečenje ovih tegoba. Ne berem je pre marta, kada ova biljka cveta, jer je pre toga koren još slab. Koren se melje i jede pomešan sa medom 60 dana, po jedna kašičica pre i posle doručka i po kašičicu posle ručka i večere.

Garancija: Zdravi za 2 meseca.
Slavoljub obećava izlečenje svima koji se striktno pridržavaju ovih preporuka. Dakle, svakodnevno jesti usitjeni koren zlatice pomešan sa medom, pravilno se hraniti i redovno održavati higijenu i hemoroidi će nestati posle dva meseca.

Ishrana: zabrane i preporuke

U toku lečenja zlaticom zabranjeno je piti alkohol i kafu, korišćenje jakih  začina, poput ljute paprike i bibera. Treba jesti što više kuvani pasulj, kupus uz crni hleb. I što više se kretati na svežem vazduhu. Slavoljub preporučuje za diručak pečene krompire i poparu, a preko zime je dobro piti decilitar rasola od kupusa ujutru pre jela.

Vrlo je važno da svakoga dana obroci budu u isto vreme i što više čorbastih jela. Zabranjeni su slatkiši, turšija, bečka i pariska šnicla. Dok se natur šnicla preporučuje. Iz jelovnika svakako teba isključiti i suhomesnate proizvode i specijalitete sa roštilja. Od voća ne bi trebalo jesti dunju, mušmulu, oskorušu, drenjine, maline i kupine, a poželjno je da se jedu šljive, jabuke i kruške.

Slavoljub savetuje da se jede isključivo mladi sir, dok prevreli može da se jede samo u kombinaciji sa poparom. Tvrdo kuvana jaja zameniti rovitim, isključiti gazirane sokove, a piti guste. Pomfrit se isključuje iz jelovnika dok traje terapija.

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com