Travar: Branko Krstić

Branko Krstić
BRANKO KRSTIĆ, MLADENOVAC

Ukoliko se ovaj potrpuno prirodni preparat nanese na bolno mesto odmah nakon povrede, koža se oporavlja za samo pet minuta.

U zavisnosti od stepena oštećenja kože, opekotine mogu biti blage, teže ili u slučaju da je zahvaćena veća površina opasne po život.
Oštećenja uzrokovana nepreznim izlaganjem suncu spadaju u lakše opekotine, ali nipošto  nisu bezazlene, isto kao i većina povreda u domaćinstvu od pegle, šporeta, vrele vode.. U takvim slučajevima, najvažnije je imati pri ruci dobarmelem, kako rana što pre zarasla i započeo proces regeneracije.
Ožiljcui po licu, vratu, grudima, rukama, nogama često su posledica opekotina koje nisu pravilno i blagovremeno lečene. Ozleđeni delovi ponekad se inficiraju i zagnoje, što može ugroziti žvot.

Travar Branko Krstić iz Mladenovca, proživeo je užasno iskustvo sa opekotinama, zbog čega je počeo da pravi biljne meleme koji saniraju i najteža oštećenja.
„Pre 20 godina zapalio mi se automobil tokom vožnje, a dok sam izlazio iz kola, plamen mi je zahvatio pola glave, desnu stranu lica, celo uvo, deo ispod oka. Mislim da su to bile opekotine četvrtog stepena. Kada je čula za moju nesreću, jedna baka, koju do tada nisam poznavao, poslala mi je melem koji me je spasao. Posle samo dva dana, bol je nestao, a zatim je koža počela da se obnavlja i poprima normalnu boju. Danas mi je desna strana lica potpuno ista kao i leva, koja mi nije bila povređena. Oduševljen, pitao sam tu ženu šta sadrži melem, ali mi je recept otkrila tek posle 5 godina“ priča Branko.
OPEKO – STOP
Oduševljen dejstvom melema, Branko je počeo da istražuje lekovito bilje. Na osnovu recepta koji sma dobio od bake, počeo sam da dodajem i oduzimam neke sastojke, da bih posle 5 godina istraživanja dobio sadašnju formulu, koja je izuzetno efikasna.  Meleme za opekotine Opeko – stop, pravim od 5 biljaka, koje rastu na velikoj nadmorskoj visini i kombinujem ih sa prirodnim uljem. Lečim kompletnu ranu, a bez obzira na stepen oštećenja, koža se revitalizuje, jer melem prodire duboko u pore. Kada osobasa opekotinama dođe kod mene, najpre na bolnom mestu potražim ranu koja oblikom podseća na vulkan, što je zapravo tačka, od koje opekotina počela da se širi. Mažem upravo to mesto, kako bi melem što bolje prodro do dubljih slojeva kože. Nekoliko dana nakon početka terapije, ako je opekotina bila teža,  kroz otvor na rani počinje da izlazi žućkasta tečnost,  što je znak da se koža čisti i oporavlja. Najvažnije je to što vrlo brzo posle nanošenja melema rana prestaje da boli. Ukoliko se melem stavi odmah nakon što j ekoža opečena, posle samo 5 minuta dolazi do potpunog oporavka.  Bol i crvenilo  nestaju, nema plikova i oštećenja kože i zato ovaj preparat treba obavezno imati u kućnoj apoteci. U slučaju da je opekotina  starija, terapija traje duže- od tri do pet dana. Opeko-stop može se koristiti i na otvorenim ranama od opekotina, koje su stare i nekoliko nedelja.
PRVA POMOĆ
U slučaju blažih opekotina, najbolje je da se povređeno mesto 15-tak minuta hladi pod malzem vode, što će sprečiti širenje rane i ublažiti bol. Sa opečenog dela tela obavezno ukloniti odeću, osim u slučaju d aje zalepljena za telo. Preporučuje se i skidanje nakita, prstenja i narukvica, kako bi s esprečile dodatne povrede ukoliko dođe do otoka. Nakon hlađenja, opekotinu osušiti, a zatim dezinfikovati hidrogenom, nikako alkoholom ili nekim drugim  dezinfekcionim sredstvom, naročito onim koje sadrži kamfor.
Često se na takve povrede stavljaju jestivo ulje, kafa, krompir i drugi domaći melemi,što se ne preporučuje, jer može izazvati infekciju. Povreda se može pokrtiti sterilnom gazom, ali se ne sme stezati, niti je preporučljivo stavljati vatu, jer se njena vlakna mogu zalepiti na ranu i izazvati dodatno povređivanje  prilikom uklanjanja. Najčešće se na mestu opekotine pojavljuju plikovi koje ne treba bušiti s obzirom na to da štite ranu od vazduha i bakterija. Ako puknu, kožicu je najbolje pažljivo ukloniti makazicama ili nožićem koji su prethodno dezinfikovani. U slučaju opekotina prvog i drugog stepena (površinskih), povređeno mesto treba namazati nekom mašću protiv opekotina i za epitelizaciju.

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com