Travar: Katarina Milosavljević

Katarina Milosavljević
Katarina Milosavljević, diplomirani ekonomista iz Beograda i danas je certifikovani fitoterapeut i vrsni poznavalac autohtonih biljaka sa područja Timočke Krajine. Njene specijalnosti su nega i lečenje problema kože sa lekovitim biljem. 
Katarinino interesovanje za lekovitost biljaka počelo je još u 15. godini, možda je najveću impresiju na nju ostavila jedna starija žena u Makedoniji koja je  svakodnevno koristila  biljke. To je bio prvi dokaz  o učinku bilja na zdravlje i lepotu.
I tako prvo iz same ljubavi prema istom, i saznanjem da na našim prostorima ima dosta lažnih sertifikata organske kozmetike i toksičnih materija u kozmetici, počela je da pravi zdrave kreme za svoje prijatelje. Postavši dugogodišnji herbalista želela je da kozmetičke proizvode koje koristi njena porodica podeli i sa drugima. Svoje znanje i bogato iskustvo pretvorila je u proizvode visokog kvaliteta. 
Glavni pokretač da to postane brend Prirodna kozmetika, koja se bavi pravljenjem organske kozmetike najboljeg kvaliteta na našem tržištu, bio je njen suprug. Krenuli su da istražuju naučne radove o lekovitosti bilja na našem podnevlju i tako naišli na smilje, koje je postalo njihov zaštitni znak. 
„Ova čudotvorna lekovita biljka je idealna za sve tipove kože jer ima univerzalna lekovita svojstva. Poboljšava prokrvljenost, osvežava kožu, neguje je, a zahvaljujući neril-acetatu, koji regeneriše ćelije kože, jedan je od najmoćnijih sastojaka u borbi protiv starenja kože. U tom procesu istraživanja, išli smo čak i u Maticu srpsku u Novom Sadu, čitali master radove, doktorske disertacije. Želeli smo da nađemo neka srpska, a ne samo američka istraživanja u vezi sa blagodetima smilja, jer, smilje je biljka koja ne raste u Americi, sa našeg je geografskih prostora, pa nas je zanimalo šta su naši istraživači otkrili“, kaže Katarina. Tako je počelo traganje za mestom u Srbiji koje bi bilo Raj za smilje, poznatu kao „besmrtnica“ sa razlogom. Pogodno zemljište i klimu, našli su na planini Rtanj. Gde danas Katarina sa suprugom i troje dece uzgaja organsko smilje, lavandu, hajdučku travu, izop (miloduh), žalfiju i neven. Ono što ovaj domaći brend izdvaja od mnogih, čak svetskih proizvođača prirodne kozmetike, jeste da koriste isključivo domaće bilje balkanskog porekla u proizvodnji i uzgoju. Oni ne žele da eksperimentišu sa dalekim vrstama koje nisu svojstvene našem čoveku i bio-sistemu u kojem živi, niti da uvoze  bilje za koje ne mogu da garantuju ne samo za njihovo poreklo, već i za obradu, organsko uzgajanje, čuvanje i način pripreme za obradu. I kako Katarina tvrdi, to pravi ogromnu razliku i u energiji. To nije neko tamo nepoznato kupovno bilje, već njeno. Ukoliko nije dobre volje gleda da  taj dan ne radi sa biljem, pošto želi da prenese samo ljubav i zahvalnost, a ne lošu energiju. „Energija bilja je nešto isceljujuće, znamo da je  lekovito bilje lekovito, ono leči i čak i kada pijete čaj ono zrači pozitivno. To je još jedan razlog zbog čega koristim biljke samo sa našeg područja jer se tako one i energetski slažu.“

Katarina Milosavljević je završila fitoterapiju odobrenu od strane Lekarske komore Srbije, kao i Bahove kapi  zbog prenošenja energije cveća u drugu materiju. Na taj način vitamini iz  bilja bivaju očuvani u samoj kremi, i ono čime poznati svetski kozmetički brendovi ne mogu da se pohvale, koristi 100 odsto ulja u sastavu proizvoda. 
Ono što Katarinu izdvaja od ostalih jesu njene sopstvene vrednosti o bilju. 
„Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija. Ne treba da brinete ni oko nalepnica i dešifrovanju šta svi ti naučni, latinski nazivi znače. Duboko verujemo u snagu jednostavnosti pa vam tako za čitanje sastava naših proizvoda neće trebati više od nekoliko sekundi. I s obzirom da nema ničeg dodatnog, veštačkog, niti nečeg što se ne može pronaći u našoj zemlji, biće vam jasno čime hranite vašu kožu čim uzmete pakovanje.“

Pronašla je najbolju kombinaciju bilja za svaki tip kože i problem koji taj tip nosi sa sobom. U ponudi nađeg brenda je 4 tonika, 5 krema i 3 seruma, a najtraženiji je set protiv bora koji čine krema, serum od smilja i tonik od ruže.
Njihove kreme pogodne su za celu porodicu jer nisu štetne, naprotiv deluju lekovito i mogu čak i deca da ih koriste. Katarina je vrlo transparetna oko toga šta stavlja u svoje proizvode što možemo videti i iz opisa sastojaka.
Krema protiv bora prepuna je antioksidanata iz biljnih ulja vrhunskog kvaliteta. Njen superiorni sastojak je ulje od smilja koje je zbog svog moćnog regenerativnog dejstva najbolje u borbi protiv bora. Dobijena organskim postupkom krema očuvava autentičan miris biljke i  ima prirodnu žutu boju. 
Smilje sadrži flavonoide koji su jedan od najmoćnijih antioksidanata, kumarin koji ima antiinflamatorno dejstvo da skuplja pore, sprečava pojavu novih bora i smanjuje vidljivost postojećih. A pored toga, prebogato  je organskim kiselinama, vitaminom K (prevencija vaskularnih manifestacija fotostarenja kože), taninima (redukuju nadutost i otok oko očiju), alkaloidima koji deluju regenerativno, emolijentno i protivupalno. Uspešno stimuliše lučenje prirodnog kolagena. Ublažava staračke i sunčane pege i fleke. Korišćenjem ulja od smilja za kožu zahvaćenu pegama, primetićete da one vremenom postaju svetlije i manje primetne. Da smilje zaista umanjuje bore i uklanja mrlje i druge nepravilnosti na koži, čak i kod žena u zrelijoj dobi, potvrdila su mnoga stručna istraživanja. Poseban je naglasak stavljen na sjaju, živosti koju smilje donosi koži.
Pored biljke besmrtnice samo ova jedna krema sadrži kao aktivne sastojke i sledeće nama poznate biljke:
Laneno ulje kao jedno od najboljih ulja za negu zrele kože. Neprikosnoveno je kada je u pitanju hidratacija jer sadrži omega 3-masne kiseline u visokim koncentracijama. Ovo ulje takođe sadrži kalijum, vitamin E, magnezijum i veoma značajne fitoestrogene koji aktiviraju proces regeneracije kože, pružaju joj elastičnost i vraćaju izgubljeni tonus. 
Esencijalno ulje magnolije sadrži linalol koji ima smirujuće dejstvo. Zateže kožu i pruža joj elastičnost. 
Gavez u sebi sadrži alantoin koji podstiče obnavljanje ćelija. Posle duže upotrebe gaveza, ostarela, naborana koža, pogotovo oko očiju, zateže se i vraća u normalno stanje. Ukoliko su promene na koži nastale usled upotrebe različitih štetnih kozmetičkih preparata, gavez će apsolutno vratiti vreme unazad.
Ulje vučjeg (pasijeg) trna sadrži tri puta više vitamina A nego šargarepa, bogato je omega 3,6 i 9 masnim kiselinama, i vitamin C u koncentraciji čak 12 puta većoj od pomorandže. Odličan je u zaštiti od štetnog sunčevog zračenja, neguje kožu prerano ostarelu zbog  uticaja sunca. Ovako dragoceni sastojci u kombinaciji sa prethodno pomenutim vitaminima štite kožu od nastanka bora i finih linija, njenog opuštanja i gubitka elastičnosti.
Dakle, svaka zaista prirodna krema  biće najmoćniji izvor hrane za vašu kožu (i kada zatreba), može da služi kao lek. 
Prirodni Serumi za lice smatraju se jednim od najefikasnijih proizvoda protiv starenja zbog koncentracije njihovih aktivnih sastojaka. Serum deluje zaista terapeutski jer cilja na određen problem na koži. U slučaju ukoliko imate simptome starenja na koži,  naš serum  za lice protiv bora deluje isceljujuće. Sastojci; smilje, nevenovo ulje, gavez, ruzmarin, magnolija i ulje vučjeg trna podstiču prirodnu proizvodnju kolagena, regeneraciju i daju koži neophodnu hranu.
Tonik za lice od ružine vodice- Blagodati ružine vode zabeležene su još u drevnom Egiptu kada je sama Kleopatra to učinila delom svoje rutine lepote. Kada se pravilno destiluju, ruže proizvode bogatu ružinu vodu koja može koristiti vašoj koži iznutra. Blagodati ružine vode prvenstveno potiču od njenih antioksidansa, kao i od vitamina A, C i E koji imaju snažno anti-age dejstvo. Iz tog razloga, ružina voda se često koristi za lečenje ranih znakova starenja na licu odlažući nastanak bora. 

Mi upošljavamo i edukujemo samo lokalno stanovništvo u prikupljanju i obradi lekovitog bilja. Na ovaj način aktivno šire svest o značaju prirodnog i domaćeg. 

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com