Travar: Milan Tarbuk

Milan Tarbuk

Lekari su mu spasli život, a onda se okrenuo lekovitom bilju i prirodi. Ne samo za sebe i svoju porodicu, već i za druge.

Milan Tarbuk iz Trestenice kod Uba počeo je da se bavi travarstvom 1994. godine posle teške operacije koja je usledila, jer su  lekari konstantovali da ima izliv krvi u mozak.

- Dok sam bio u komi, a trajalo je to nekoliko dana, čuo sam glas koji mi je ukazao na ono što mogu  i čime treba da se bavim kad ozdravim - otkriva nam Milan. Sagovornika, istini za volju nisam video, ali ono što mi je ispričao ostalo je za sva vremena urezano u pamćenje. Poslušao sam  i posle izlaska iz bolnice počeo sam da skupljam lekovite trave i pravim čajeve i meleme.

U to vreme Milan je živeo u Prištini i lekovito bilje brao je na Brezovici i Kopaoniku. Kada se 1999. godine sa porodicom nastanio u selu Trstenica nastavio je da skuplja bilje. Ubedjen je da svako selo ima svoj lek i da čajevi i melemi treba da se spravljaju od trava koje rastu u najbližem okruženju.
- Lekovitost pojedinih biljaka nije dovoljno iskorišćena pošto se uglavnom s kolena  na koleno prenosi ono što se već zna! Ljudi se jednostavno ne trude da saznaju više od toga, i dodaje  da nastoji da  znanje upotpuni proučavajući svetsku i našu literaturu.

U skupljanju i sušenju bilja pomažu mu supruga Rada, ćerka  Milena  i sin Srdjan.

-Nisam bila iznenadjena kada mi je Milan rekao šta je naučio dok je bio u komi i čime će se baviti po izlasku iz bolnice - uključuje se u razgovor Milanova supruga Rada. - Poverovala sam u njegovu priču i podržala ga. Kupila sam mu knjigu o lekovitom bilju, ali se ispostavilo da on sve što je u njoj zapisano već zna. Kada smo na terenu ne dozvoljavam  mu da se saginje zbog vrtlogavice, ali on obavezno nadzire radove. Osim toga biljne preparate Milan pravi sam. Trave ne kupujemo od drugih, već ih beremo u prirodi ili gajimo u bašti.

- Travarstvo je deo naše tradicije - nastavlja Milan Tarbuk - ali pravih, narodnih travara koji sami prave meleme, malo je. Mnogo je onih koji prodaju gotove proizvode, a prodaja trava nije travarstvo, nego biznis. Zbog toga treba da se pravi razlika izmedju travara i trgovaca lekovitim biljem.

Osim pojedinačnih čajeva, Milan pravi i čajne mešavine, ali samo po narudžbi. Kaže da greše oni koji tvrdi da biljna mešavina može da se napravi, stoji u kesi godinu dana i posle toga se koristi. U spravljanju melema i tinktura Milan koristi i med i prirodnu rakiju.

- Med i dobra prirodna rakija odlična su podloga za biljne preparate. Svi koji su mi se obratili za pomoć, a imali su problem sa astmom, posle tretmana mojim biljnim preparatima prestali su da koriste pumpicu.

Pored astmatičara, najčešće mi se obraćaju oboleli od dijabetesa, zatim oni sa problemima vezanim za jetru, želudac, creva... Veoma su delotvorne i biljne kapi  za dijabetičare, mast za hemoroide i krema za mladalačke bubuljice. Pomažem i onim sa lošom cirkulacijom, reumom, bolesnim venama, depresijom.

Njegova deca kod lekara ne idu, nikada nisu primila injekciju, niti piju tablete. Prehlade se, ali taj problem uspešno reši biljnim preparatima. Milan tvrdi da narod u velikoj meri koristi lekovito bilje kao preventivu, ali kada bi pravih travara bilo više, ordinacije  bi u većini slučajeva mogle da stave katanac na vrata. Jer metode koje on primenjuje u lečenju pojedih bolesti daleko su jeftinije i delotvornije od lekova.
- Od lekova jedino koristim fenobarbatinom, kao preventivu od epilepsije, a za sve ostalo preparate od lekovitog bilja - čajeve za jačanje imuniteta i bolju cirkulaciju, meleme protiv glavobolje. Svima savetujem da tokom zime piju čajeve of hajdučke trave, pošto jačaju organizam i pomažu u prevenciji i lečenju prostate, a tinktura valerijane je odlična za živce.

Milan rado i nesebično daje savete. Ponekad ga probude i u kasne sate i zatraže pomoć. Mnogo je onih kojima je pomagao i koji dolaze da mu se zahvale.Medju njima ima i lekara iz pozantih zdrastvenih ustanova.

Recepti

Za obaranje šećera
List crnog duda, list breze i kukuruznu svilu pomešajte u jednakim delovima. Jednu kašiku ove mešavine prelijte sa 2 dcl ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta. Procedite i pijte nezasladjeno 3x dnevno.

Za sniženje pritiska
U jednakim delovima pomešajte hajdučku travu, cvet gloga i kamilicu. Jednu kašiku mešavine prelijte sa 2 dcl ključale vode, poklopite, ostavite da odstoji 20 minuta i pijte 3x dnevno.

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com