AFRIČKA DIJETA

Ova dijeta se bazira na afričkoj ishrani. U celoj Africi, glavni obrok u danu je ručak koji se obično sastoji od mešavine povrća, leguminoze, a ponekad i mesa. Meso se jede ređe zbog ekonomske situacije, ali zato se jede riba koja obiluje u obalnim regijama i na mnogim jezerima. 

Tako za vreme ove dijete jedete gulaš, supe, povrće, ribu i meso. Dijeta je bogata proteinima, ali je zato siromašna ugljenohidratima tako da se ne jede hleb, slatkiši, testenina, kafa, alkohol... 

Ova dijeta je jako slična Atkinsonovoj dijeti, jedina razlika je što se u ovoj dijeti ne uzimaju vitamini, zbog čega je Atkinsova dijeta puno zdravija i možda je sa razlogom zovu najbolja dijeta. Autor dijete tvrdi da je dijeta jako delotvorna, ali da se ne sme biti duže vreme na navedenoj dijeti. 


Neke dijete kao formule za mršavljenje mogu biti izuzetno štetne za organizam. Nije preporučljivo korišćenje ni jedne vrste dijeta bez prethodne konsultacije sa lekarom. Dijete prenosimo sa najboljom namerom pa nismo odgovorni za neuspeh iste, njenu moguću štetnost po zdravlje kao ni druge posledice koje njena primena može izazvati. Sprovođenje ovih dijeta preuzimate na vlastitu odgovornost. 

© 2006 Zoran Maksimović