ATKINSOVA DIJETA

Atkinsova(Atkinsonova) dijeta je jedna od najpoznatijih dijeta bazirana je na visokom unosu proteina i gotovo potpunom ukidanju ugljenih u ishrani.

Kreator ove dijete je Dr Robert Atkins a dijeta se temelji na pretpostavci da kad se iz ishrane izbace ugljeni hidrati i masti doći će do topljenja sala.
Atkinsonova dijeta je podeljena u tri faze:

Prva faza Atkins dijete ima za cilj promenu metabolizma i traje dve nedelje.Unos ugljenih hidrata smanjuje se na 20 grama dnevno.

Druga faza Atkins dijete treba da dovede do smanjenja težine potrošnjom zaliha masnoća.Dnevni unos ugljenih hidrata ograničen je na 15 do 40 grama.

Treća faza Atkins dijete vraća postepeno ugljene hidrate , ali ograničeni su na maksimalnih 60 grama dnevno.
Preporučuje se i četvrta faza dijete kako bi se postignuta težina održala naravno opet sa umanjenim unosom ugljenih hidrata (ne više od 60 gr).

Tokom Atkinsonove dijete predlaže se unos sledećih namirnica bez ograničenja:sve vrste mesa,sve vrste riba,jaja.
Mleko i mlečni proizvodi umereno da količina ugljenih hidrata u ukopnom zbirnom unosu ne bude veća od 15 gr dnevno.

Dok traje Atkisova dijeta nesmeju se jesti sledeće namirnice:hleb, krompir, brašno, pirinač, soja, grašak, prezle, pohovano meso, testenine, kikiriki, musmule, lešnik, viršle, zaprška, margarin, šlag, šećer, čokolada, razne grickalice slane i slatke, sladoled, ni jedna vrsta sira, ništa od voća.
Atkinsova dijeta je izazvala pravi bum u svetu kad se pojavila ali danas je otvoreno kritikuje većina nutricionista i lekara.Iskustva pokazuju da su ljudi koji su bili na Atkinsovoj dijeti ponovo vratili staru težinu tako da su rezultati njihovog žrtvovanja bili samo privremeni.

Zašto nije dobra Atkinsonova dijeta?
U skladu sa Atkins "filozofijom" malo ugljenih hidrata, vodi gubitku težine.Ono što se može reći kao pozitivno za Atkinsovu dijetu je da se u kratkom roku zaista može doći do gubitka težine.Ali kod većine onih koji su bili na Atkins dijeti težina se ponovo vratila.Preporučenu četvrtu fazu je veoma teško i veoma nezdravo sprovoditi tokom čitavog života.Mnoge studije o Atkinsovoj dijeti naglasavaju činjenicu da dugoročna ograničenje ugljenih hidrata povećava rizik od osteoporoze, sa pratiocem rizikom od preloma kostiju, kičmenog kolapsa i oštećenja živaca. Čak šta više u nekoliko studija je pokazano da Atkinsova dijeta povećava određene faktore rizika od srčanih bolesti,ishrana s niskim unosom ugljenih hidrata ograničava unos širokog spektra neophodnih elemenata, kao što su flavonoidi, karotenoidi, a antioksidansi, koji pomažu u sprečavanju srčanih oboljenja, raka i drugih bolesti.

Atkinsonova dijeta je "pljuvanje u lice" svim savremenim preporukama o zdravoj ishrani a kratkoročni rezultati po iskustvima onih koji su bili na ovoj dijeti nisu vredni truda pa je bolje da izaberete neku zdraviju i bezopasniju dijetu.

Čovek treba da jede da bi živeo, a ne da živi da bi jeo! Ciceron

© 2006 Zoran Maksimović