AZIJSKA DIJETA

Za 10 dana 3 kilograma manje

Azijska dijeta je način ishrane zasnovan na biljnoj hrani, kao što su riža, povrće i svježe voće, a namirnice se pripremaju i jedu sirovo, prženo ili duboko prženo. Ovo je izuzetno zdrav režim ishrane, a za deset dana možete izgubiti do tri kilograma.

Kod azijske dijete nije važno koliko ćete tačno nečeg pojesti, nego je bitno da vodite računa šta jedete dnevno, sedmično i mesečno. Suština Azijske dijete je u ravnoteži. Dnevni kalorijski unos svodi se na 1200 kalorija. Pogledajte spisak šta smijete da jedete. 

SVAKI DAN Hleb i žitarice: Žitarice su osnova azijske ishrane. Riža dominira i na meniju je svaki dan. Ostale žitarice su rezanci, kukuruz i hljeb. Povrće: Svježe povrće se jede svaki dan u velikim količinama. Poželjan izbor su mrkva, kupus, zeleno lisnato povrće, luk. Voće: Mnogi plodovi voća se koriste kao začini ili se uzimaju sirovo. Orašasti plodovi: Soja u raznim oblicima. Biljna ulja: Bilo koja vrsta. Dnevni proizvodi koji se mogu koristiti svakodnevno su i mlječni proizvodi i riba. 

JEDNOM SEDMIČNO Slatkiši: Što rijeđe to bolje, samo kada je neka posebna prilika u pitanju. Živina i jaja: Jaja, piletina i ćuretina se jedu jednom sedmično kao sastojci za glavno jelo. 

JEDNOM MJESEČNO Crveno meso: Teletina, junetina i svinjetina se vrlo rijetko koriste u azijskoj ishrani. Istraživanje je pokazalo da je Azijska dijeta, kao način ishrane, izuzetno zdrava. Pošto se temelji na biljnim namirnicama koje su siromašne kalorijama, dodatno je efikasna. Ljudi vjeruju da je kombinacija ove hrane tajna za dug i zdrav život. Azijska dijeta ograničava masnoće, a gotovo u potpunosti eliminiše štetne zasićene masti. Mnogi istraživači vjeruju da je to glavni razlog zbog čega je azijska dijeta toliko zdrava. 

NAJČEŠĆE GREŠKE TOKOM DIJETE Izbor hrane Ne sviđa vam se nešto na dijetalnom meniju, pa sami birate zamjenu. Greška. Ukoliko ste na propisanoj dijeti, setite se da su je radili stručnjaci koji se razumiju u ljudsko telo. Zato izbjegavajte sopstvena rešenja - inače će efekat izostati.

Vreme
Nagomilani kilogrami su došli s godinama. Zato je potrebno vrijeme da biste se vratili u normalu, zadajte realne ciljeve. Najbolje je da na papir napišete datume, u njih upišete kilograme koje biste voleli da izgubite.

Kretanje Kretanje je važno bilo da ste na dijeti ili ne. Najbolji recept za skidanje kilograma je zdrava ishrana i aktivnosti. Aktivnost možete odabrati po želji, dok se za idealnu dijetu obratite stručnjaku. Glad Prva tri dana su najteža dok se tijelo ne navikne na novi način ishrane. Najčešće se odustane u prvih nekoliko dana zbog toga jer je zaista teško izdržati bez hrane na koju su vaše telo i metabolizam navikli. Ispraznite frižider i napunite ga samo namirnicama za dijetu. Od sutra!!!

Nemojte početi od sutra, već danas. Bez obzira koliko je sati, popijte čašu vode ili krenite na džoging. Sir zamjenite surutkom, a pohovano meso pečenim. Ručku dodajte salatu, a čokoladu zamjenite šakom badema.

Detoksikacija Izdvojite barem dva dana mesečno kada ćete piti samo vodu cijeli dan. Voda čisti organizam od nepotrebnog smeća i toksina.

Brojanje kalorija Nemojte da brojite kalorije. Samo će vas dodatno baciti u depresiju, kao i vaga. 

Izgladnjivanje

Ni jedna dijeta koja sadrži manje od 5 obroka na dan nije dobra. Ljudsko telo je delikatna struktura koja zahtjeva 6 manjih obroka u danu. Zato izbjegavajte dijete koje će vas čine gladnim.

© 2006 Zoran Maksimović