BANANA DIJETA

Jutarnja banana dijeta potekla je iz Japana i za veoma kratko vreme postala pravi hit u celom svetu.Banana dijeta je veoma jednostavna i odlična je za sve ljude koji se ne žele opterećivati dijetama koje zahtevaju precizne tablice ishrane.Dijeta sa bananama je veoma jednostavna za praćenje pa su je zbog toga prezaposleni Japanci tako brzo i u tolikom broju prihvatili.

Kada je jutarnja banana dijeta promovisana u martu 2008 godine na Japanskom sajtu za društveno umrežavanje "Mixi" za kratko vreme postala je toliko popularna da je to rezultiralo nestašicom banana.Dijetu su kreirali Hitoshi Watanabe koji je studirao preventivnu medicinu i njegova supruga Sumiko koja je farmaceut.Najvažnije u sprovodjenju banana dijete je da ujutru jedete banane a tokom dana pijete mlaku vodu.

Da li dijeta sa bananama ima nešto čarobno?

Većina nutricionista se slaže da mlaka voda (malo iznad sobne temperature)i banana pospešuju probavu. Banana poboljšava varenje i ubrzava metabolizam.Banana ima puno rezistentnog skroba,koji je tip vlakna koja mogu da daju osećaj sitosti ali i da blokiraju apsorpciju nekih ugljenih hidrata.
Zašto je važno da voda ne bude hladna?
Nema nekog preciznog odgovora ali po iskustvima ljudi koji su eksperimentisali i sa toplom i sa mlakom vodom,kada se pije mlaka voda veći je osećaj sitosti i manji apetit dakle nema tako demotivišućeg faktora kakav je jak osećaj gladi.
Jedno od najstrožih pravila banana dijete je da se nesme večerati kasno.Dijeta propisuje najkasnije u 20 h ali ovo bi trebalo da zavisi od vremena kada idete na spavanje uglavnom ne večerati 2,5 do 3 sata pre spavanja.Ako legnete s punim želudcem skoro sve kalorije će se pretvoriti u masne rezerve.

Jedite umereno ne ostajte gladni ali se nemojte ni prejedati.

Mleko i mlečni proizvodi nisu dozvoljeni tokom banana dijete.Jedino piće koje treba konzumirati u neograničenim količinama je mlaka voda.Alkohol se nesme konzumirati kao ni gazirana pića možete eventualno popiti šolju kafe ili čaja bez šećera.
Banane moraju biti sveže i sirove a ne kuvane ili spremljene na bilo koji način.

Za doručak se jede jedna banana(ili dve ako baš osećate veliku glad).
Ručak je po izboru kao i užina koja ne bi smela biti naročito obilna.
Popodnevna užina i večera su takodje po izboru ali nemojte konzumirati slatkiše ili imati neki desert posle večere.
Jedite umereno i izbegavajte masnu hranu,slatkiše,slane grickalice i slično.Neka povrće i voće budu glavni deo vaših obroka smanjite količine mesa a svinjsko izbacite iz ishrane.Po kreatorima dijete sa bananama vežbe nisu neophodne ali ako imate vremena i mogućnosti barem prošetajte pola sata ,oni koji su bili fizički aktivni imali su bolje rezultate.

Dijeta nije nimalo zahtevna ni skupa i vredi je probati,kako nema naročitih ograničenja po pitanju odredjenih vrsta hrane ili količina nema ni štetnih posledica ili zdravstvenih problema pa se dijeta može sprovoditi u dužem periodu.
.

© 2006 Zoran Maksimović