MESEČEVA DIJETA

Mesečeva dijeta je veoma interesantna dijeta za koju se tvrdi da vam može pomoći da izgubite više od pet kilograma u samo jednom danu.

Meseceva dijeta kao što možete videti iz imena, koristi faze Meseca kao trik za mrsavljenje a stvarno je u stvari jedna specificna dijeta na tečnostima.Dijeta treba da se sprovodi u toku 24 sata koja se poklapaju sa promenom faze Meseca. Tokom 24 sata čvrsta hrana ne treba da se konzumira, ali osoba može piti tečnosti u neograničenim količinama: vodu i prirodne voćne sokove (bez šećera).
Meseceva Dijeta insistira da 24 sata moraju da se podudaraju sa promenom faze meseca.

Teorija na koju se oslanja meseceva dijeta je da: kada Mesec menja faze menja se gravitacioni efekat na zemlju a on ne samo da utiče na okeane i reke izazivajući plime i oseke, već i na telo. Očigledno promena faze olakšava vašem telu da se oslobodi viška tečnosti koja možde da se nakupi povećavajući za stalno vašu težinu za nekoliko kilograma.
To je u osnovi dijeta za čišćenje organizma .Nema dokaza da "post na vodi" preduzet baš na dan promene u mesecevim fazama deluje efikasnije od bilo kog drugog dana u mesecu. Čak i ako je bilo nešto efekta gravitacije na tečnosti u telu, malo je verovatno da će promena u fazama Meseca imati bilo kakve veze sa njim, jer okeani su pogođeni plimama i osekama na dnevnoj bazi, a ne samo četiri puta u toku mesec dana.

Da li meseceva dijeta zaista funkcioniše?

Da, možete izgubiti težinu ne jedući čvrstu hranu tokom jednog dana, ali nije verovatno da će gubitak težine biti trajan ,pošto kada počnete da jedete normalno izgubljeni kilogrami će se vratiti ponovo.

Bilo koji "post na vodi" može da prouzrokuje gubitak težine, pre svega zbog nedostatka kalorija koje se uobičajeno konzumiraju. Ali, izgubljena težina nije mast (salo),već je to uglavnom voda. Ako dugoročno sprovodite mesecevu dijetu možete da izgubite pre mišićnu masu nego što ćete izgubiti salo, tako da meseceva dijeta nije dobra ideja kao dugoročno rešenje za problem sa prekomernom težinom.

Nije preporučljivo da sledite mesecevu dijetu, ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ako ste trudni ili dojite bebu.

© 2006 Zoran Maksimović