PROTEINSKA DIJETA

Proteinska dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata je široko promovisana poslednjih decenija kao efikasan način za gubljenje težine.Proteinska dijeta generalno preporučuje da dobijate 30% do 50% ukupnih kalorija iz proteina. 

Poređenja radi, Američko udruženje za srce, holesterol, Nacionalni program obrazovanja, kao i American Cancer Društvo preporučuju dijete u kojima se manji procenat kalorija dobija od proteina (hranljive materije od suštinskog značaja za izgradnju, održavanje i popravku tkiva u telu.)

Svaka proteinska dijeta je bliski rodjak njihovih prethodnika dijeta bez ugljenih hidrata.Iako se sve proteinske dijete poput najpoznatije Atkinsove fokusiraju na niski unos ugljenih hidrata ipak je njihova baza u unosu namirnica sa visokom koncentracijom proteina.

Proteinske dijete u svakoj varijanti su siromašne po pitanju unosa ugljenih hidrata,efikasne su što se tiče mršavljenja ali imaju i mnogo mana i nedostataka.
Zabranom ugljenih hidrata telo ide u metaboličko stanje koje se naziva ketoza, pri čemu sagoreva sopstvene masti kao gorivo što dovodi do mršavljenja.Normalno telo sagoreva ugljene hidrate kao gorivo - to je glavni izvor energije za mozak, srce, kao i sve druge organe.Kao rezultat toga, vaše telo se menja i od "mašine" za sagorevanje ugljenih hidrata postaje "mašina" za sagorevanje masti. Dakle, umesto da se oslanja na hranu bogatu ugljenim hidratima koju obično troši za energiju,a ostavljajući svoje masne naslage gde su pre bile na:kukovima,stomaku i butinama, vaše masne naslage postatju primarni izvor energije za vaše telo.

Rezultat je topljenje masnih naslaga uz pomoć proteinske dijete povezan je sa mnogim zdravstvenim rizicima:
  • Oštećenje bubrega
  • Povećan rizik od mnogih vrsta kancera
  • Povećanje holesterola što dovodi do srčanih bolesti i hipertenzije
  • Osteoporoza
  • Hronični zamor vrtoglavica,mučnina.
  • Stomačne tegobe.
Kod sprovodjenja proteinske dijete nije potrebno strogo ograničavati količine hrane dovoljno je biti umeren i ne prejedati se .
Dozvolene namirnice tokom proteinske dijete su:Riba,piletina bez kože,teletina,junetina,ćuretina,svinjska kremenadla,jagnjetina,jaretina,jaja,nemasni sirevi,pavlaka,soja,pasulj.
Osim navedenih namirnica drugu hranu tokom dijete netreba konzumirati posebno ne hleb!
Kafa i čaj bez šećera se mogu piti (zeleni čaj se preporučuje)

Fizičke vežbe će pomoći da rezultati koje daje proteinska dijeta budu bolji i brži.
Zbog ozbiljnog nedostatka mnogih vitamina i minerala u ovakvoj ishrani neophodno je uzimati vitaminsko-mineralne preparate u vidu praha,granula ili tableta!
Proteinska dijeta se ne sme držati duže od sedam dana bez lekarskog nadzora.

Dijabetičari,srčani,bubrežni i drugi hronični bolesnici ne bi smeli da sprovode proteinsku dijetu!

Posle 7 dana neophodno je preći na neki zdrav plan ishrane poput mediteranske dijete kako se težina ne bi brzo vratila.

© 2006 Zoran Maksimović