3 DANA DIJETA

Postoji više verzija 3 dana dijete koje cirkuliraju od osobe do osobe na internetu. Sve te verzije koje mozete pronaći obećavaju gubitak tezine od 4,5kg ili vise u samo tri dana, zbog tog često ovu dijetu nazivaju i brza dijeta.

3 Dana dijeta ili brza potjece iz 1980-tih godina kad su takve prehrane faksirane od osobe do osobe.
Najčešci oblik trodnevne dijete na internetu uključuje jedenje velike kolicine tune i povrća različitih tokom dana sa sladoledom svako veče. Postoje mnoge verzije trodnevne dijete kružne prehrane, sve s obećanjem značajnog mršavljenja u samo tri dana. Postoje velike varijacije u ono što jesti i što ne jesti tokom ova tri dana. Jedna brza dijeta čak poziva da se prvi dan pije samo voda. Drugog dana na dijeti smije se jesti voće i piti samo voćni sok, a treći dan na dijeti smije se jesti samo povrće i piti samo sok od povrća.

Najčešća i najpopularnija verzija trodnevne dijete je trodnevna dijeta uz obrok plan koji vas upućuje što jesti za doručak, ručak i večeru.

Zajednicka verzija 3 dana dijeta plana prehrane je:

1.Dan
  • Doručak: crna kafa ili čaj, 1/2 grejpa, 1 komad tosta s 1 kašičicom maslaca od kikirikija.
  • Ručak: 1/2 šolja tunjevine, 1 tost, crna kafa ili čaj.
  • Večera: 3 komada nemasnog mesa, 1 šalica zelenog graha, 1 šolja mrkve, 1 jabuka, 1 šolja sladoleda od vanile.

2.Dan
  • Doručak: 1jaje, 1 kriška tosta, 1/2 banane, crna kafa ili čaj.
  • Ručak: 1 šolja kravljeg sira i 6 krekera
  • Večera: 2 hrenovke, 1 šalica brokule, 1/2 šolja mrkve, 1/2 banane, 1/2 šolja sladoleda od vanile.

3.Dan
  • Doručak: jedna jabuka, 1 feta sira, 5 krekera, crna kafa ili čaj.
  • Ručak: 1 tvrdo kuvano jaje, jedna kriška tosta.
  • Večera: 1 šolja tunjevine, 1 šolja mrkve, 1 šolja cvjetače, 1 šolja dinje,1/2 šolja sladoleda od vanile.

3 Dana dijeta režim prehrane obećava da će se moći izgubiti 4,5 kg u tri dana ako se prehrana slijedi tačno. Često se tvrdi da ova brza dijeta zbog kombinacije hrane ubrzava metabolizam i zbog toga dolazi do većeg gubitka masti. 3 Dana dijeta može se ponovno ponoviti nakon nekoliko dana redovite prehrane.

Postoje mnoge prednosti što se tiče mršavljenja ako se ostvari umeren tempo kroz zdravu prehranu i vežbanje. 3 dana dijeta, međutim ne ostvaruje umeren tempo i ne uključuje vežbanje. Iako se tvrdi da korištenjem ove dijete možete izgubiti do 4,5 kg u tri dana, vi zapravo gubite vodu.
Jako je bitno da, svatko tko misli početi sa 3 dana dijeta planom prehrane, se savjetujete sa lekarom. Dnevne potrebe hranjivih stvari mogu se značajno razlikovati od osobe do osobe, ovisno o dobi, težini, polu i mnogim drugim faktorima.

Postoje neki rizici koji su povezani sa ovom brzom dijetom iz tog razloga što 3 dana dijeta zahtjeva unos oko samo 1000 kalorija dnevno, neke verzije čak i manje. Unos premalo kalorija donosi visok rizik od nuspojava, kao što su začepljenje krvnih žila i ostale kardiovaskularne probleme.

© 2006 Zoran Maksimović