REKLAMIRAJTE SE NA NAJPOSEĆENIJEM SAJTU NAJPOZNATIJIH SRPSKIH TRAVARA. POZOVITE 064/474 13 69


Travar: Dragan Dimitrov

Dragan Dimitrov

Bogatstvo i prirodne lepote Stare planine inspirisale su Dragana Dimitrova iz okoline Pirota da se još kao dečak zainteresovao za lekovito bilje. Život je hteo da postane elktrotehničar, ali se nikada nije odrekao prve ljubavi. Jedno vreme radio je kao berač lekovitog bilja za poljoprivredne zadruge, koje su organizovale otkup, što  je dodatno produbilo njegovo interesovanje i nateralo ga da kupi stručnu literaturu i počne još intenzivnije da uči. Bilje je tako nepovratno ušlo u njegov život i odredilo njegovu dalju sudbinu.

U taj posao uključio je celu porodicu, a danas zapošljava i do stotinu sezonskih radnika, koji rade na prikupljanju, sušenju i preradi lekovitog bilja. U njegovim pogonima u selu Temska u podnožju Stare planine, proizvode se čajevi i čajne mešavine, tinkture i farmaceutske komponente. Ovi proizvodi stigli su i do zahtevnog zapadnog tržišta.

detaljnije »

Travar: Dragan Veljković

Dragan Veljković

Iz netaknute prirode timočkog kraja i sa prostora južne Srbije Dragan Veljković iz Zaječara i članovi njegove porodice već 10 godina ubiru lekovitu letinu. Jer, na spisku bilja koje skupljaju je 250 lekovitih vrsta od koih prave 2500 čajnih mešavina.

- Pobornik sam ideje  da tradicionalna i zvanična medicina koja se zasniva na naučnim otkrićima moraju da se dopunjuju - kaže Veljković.  - Samo ako nauka potvrdi viševekovnu praksu može da se dodje  do vrhunskih rezultata u  fitoterapiji i da se efikasno pomogne obolelima.

detaljnije »

Travar: Jugoslava Đorđević

Jugoslava Đorđević
SAMA SAM SEBI OTKLONILA DŽINOVSKI MIOM NA MATERICI
U mojoj porodici se travama i njihovoj lekovitisti pridavao veliki značaj. Knjiga našeg čuvenog travara Vase Pelagića uvek je bila na vidnom mestu na polici i ja sam je još kao mala često prelistavala. Bile su mi divne sve te slike biljaka, a kasnije sam sve više počela da se zanimam u čemu sve one mogu pomoći. Sa desetak godina sam već to moje knjiško znanje počela da sprovodim u praksu, prepoznajući bilje sa slika u prirodi. Već tada sam znala da će one i njihove čudesne moći biti ne samo moj hobi, već životno opredeljenje. Ipak, spravljanju raznih mešavina i melema posvetila sam se tek od 1985,
Ovako Jugoslava Đorđević, travarka iz Kragujevca, priča o svojim počecima zanimanja za lekovite trave koje je postalo sve veće kada ih je videla na Javoru, odakle joj potiče majka.

detaljnije »

Travar: Olivera i Života Radisavljević

Olivera i Života Radisavljević

Priča o dugoj travarskoj tradiciji Olivere i Živote Radisavljević iz Vrnjačke Banje, započela je sasvim slučajno pre više od šest decenija kada je njena baka Perunika, naučila da iz bilja crpi zdravlje. Ona je vredno sakupljala šumske plodove kleke, šipuraka,  drena..., pamtila recepture starih travara ovoga kraja i učila od prirode.

- Samo još malobrojni stanovnici Vrnjačke Banje sećaju se moje bake Perunike - kaže Olivera Radisavljević. - Ali njeni recepti žive i danas. Ona je razumela bilje i umela je da u divljini pronadje i prepozna retke travke i plodove. Izlečila je mnogo ljudi u ovom kraju, ali i one i koji su u potrazi za lekom dolazili iz drugih delova bivše Jugoslavije.

detaljnije »

Travar: Dragiša Jovanović Gile

Dragiša Jovanović Gile

Travar Dragiša Jovanović Gile već godinama uspešno pravi čajne mešavine i meleme pomažući onima kojima je to potrebno. Kaže da je sve o lekovitom bilju i jestivim gljivama naučio od bake koja ga je upoznala sa blagodetima Stare planine. Godinama je znanje dopunjavao čitajući literaturu o fitoterapiji, a danas sa ponosom tvrdi da je ubeđen da za svako oboljenje postoji lek u prirodi.

Nikad pacijentima ne dajem garancije da ći ih skroz izlečiti, jer je to nezahvalno. I nije dovoljno samo piti čajne mešavine da bi lečenje uspelo, treba se pridržavati određenog određenog načina života, a to sve opet zavisi od pojedinca. Uvek svima savetujem da budu umereni u jelu i piću, da ne piju alkohol, da bace duvan i da što više vremena provode u prirodi, kaže Dragiša na početku razgovora.

detaljnije »

Travar: Slavoljub Stanojević

Slavoljub Stanojević

Kad se pomenu vesnici proleća najčešće se pomisli na visibabe, ljubičice i zumbule, a samo pravi ljubitelji prirode znaju da je i lekovita biljka zlatica ( Ceterach officinarum ) jedna od perjanica ovog najlepšeg godišnjeg doba. Niški travar Slavoljub Stanojević otkrio je još pre deset godina tajnu ove nežne lepotice, koja izgledom svojim cvetova podseća na ljubičicu.
 -Dugo su me mučili hemoroidi i moj život se pretvorio u svojevrsni pakao - priča Slavoljub. -Sasvim slučajno, čuo sam od prijatelja, da bi trebalo da pokušam sa zlaticom, koje ima u izobilju na livadama i u šumarcima Niške Banje. Obično raste pored ljubičica.

Reč je o višegodišnjoj biljci, koja je u narodu poznata još i kao zlatica sa kamena ili ledinjak, jer često može da se nadje na ledini izmedju kamenja. Doseže visinu i do  20 cm, karakterističnog je izgleda po usamljenom cvetu na vrhu stabljike, a cvetovi su zlatnožute boje i jajastog oblika.

detaljnije »

Travar: Milan Tarbuk

Milan Tarbuk

Lekari su mu spasli život, a onda se okrenuo lekovitom bilju i prirodi. Ne samo za sebe i svoju porodicu, već i za druge.

Milan Tarbuk iz Trestenice kod Uba počeo je da se bavi travarstvom 1994. godine posle teške operacije koja je usledila, jer su  lekari konstantovali da ima izliv krvi u mozak.

detaljnije »

Travar: Nedeljko Dražić

Nedeljko Dražić

Da tradicija piše najlepše uspehe, govori primer hercegovačke porodice Dražić u kojoj su se generacije predaka bavile lekovitim biljem, da bi njihov naslednik, travar i bioenergetičar Nedeljko Dražić,  u Americi doživeo i svetsku slavu.
 -Od kad čovek postoji, odgonetano je koje ga biljke hrane,  a koje truju.  -To traganje još nije okončano. Da kojim slučajem u  16. veku čovek nije počeo da popušta pred prednostima hemijskih lekova, sve bi išlo drugim tokom. Ali, biljkama se zato uvek iznova vraćamo.

Bogato iskustvo narodnog vidara iznedrilo je originalne lekovite recepture. Ekskluzivno za vas izdvajamo neke od neobjavljenih bisera iz narodne apoteke, koji pomažu u lečenju raznih zdrastvenih tegoba.

detaljnije »

Travar: Kaja Marković

Kaja Marković
Kaja Marković nadaleko je poznata po svojim melemmima, za koje lekovito bilje prikuplja na padinama Paradika, Ražnja I bukovika, gde I živi. Hvale je da uspešno leči hemoroide, ciste,  problem sa prostatom I učestalim mokrenjem, kao I kamen u žučnoj kesi, povišen holesterol,  dekubitise I druge probleme. Nema ko nije čuo za nju.
U ovom poslu, ljubavi,  veštini I nasleđu, verni pratilac joj je unuk Dušan, koji je recepte čak podigao na viši nivo, pošto je znanje stečeno na Farmaceutskom fakultetu,  primenio na Babine tradicuionalne recepte.

detaljnije »

Travar: Dragan Krstić

Dragan Krstić
Čajem od biljke crveni koren, u kombinaciji sa odgovarajućom dijetom, leči sve vrste hepatitisa, masnu, alkoholnu cirozu i karcinom jetre.

Skoro tri decenije travar Dragan Krstić, iz Šapca po sopstvenoj recepturi pravi biljne mešavine, pomoću kojih uspešno leči bolesne ljude. Njegovi preparati ne sadrže nikakve hemijske dodatke, ne izazivaju alergijske reakcije niti zavisnost, pa bez bojazni smeju da ih upotrebljavaju svi, bez obzira na životnu dob. „Najveći uspeh postigao sam čajem od crvenog korena, koji ubrzava metabolizam, neutrališe toksine, sagoreva masne naslage i obnavlja oštećene ćelije jetre. Zahvaljujući tome, efikasno deluje protiv svih vrsta hepatitisa, steatoze (masne jetre), alkoholne ciroze i raka jetre. U slučaju ovih bolesti, pije se nezaslađen umesto vode, kada se oseti žeđ. Minimalna dnevna doza iznosi litar čaja, a optimalna od litre i po do dve“, priča Dragan,  ističući da za vreme lečenja pacijent mora da sprovodi dijetalni režim ishrane. 

detaljnije »

Izvori: Bilje & Zdravlje, Magično bilje i Lekovito bilje

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com